Hogyan teremtsünk munkahelyet

2010.06.09. 08:10 mereg

A bevezetésben írhatnám, hogy melyik kormány mit akart, de most félre teszem egy kicsit a politikát.

Kezdjünk egy példával:

A minap egy állásra jelentkezett egy informatikus (nevét nem említem az egyetemnek, Magyarországon jó híre van/volt). Fel is vették, mert sajnos olyan felvételiztette, aki még számítógépes egeret is az állatkertben keresi. A lényeg, hogy soha életében még nem használt Excelt, az alapvető parancsokat nem ismerte. Csak a torrentezésre szakosodott szinte, illetve a filmnézésre. Ezzel nem is volt semmi gond, csakhogy a diplomájában az állt, hogy informatikus.

Szerintem mindenki le tudja vonni a következtetéseket. Vagy a színvonalon kellene javítani (de mivel pénzéhes világban élünk, ez nem fog menni, mert felveszik a hülyét is, csakhogy kapjon pénzt az intézmény), vagy fizetőssé kellene tenni a diplomát. Az utóbbi sokaknak nem tetszene. De gondoljunk bele, hogy például Franciaországban is elmegy a diák dolgozni, hogy tudja finanszírozni a tanulmányait. Magyarországon pedig a diák felveszi a diákhitelt, hogy tudjon inni. No itt kellen valamit kifundálni.

Létezik az ösztöndíj is, melyet ebben az országban (sok intézményben) a gyenge tanulók is kapnak... Kérdezem, hogy miért? Nyert egyáltalán valami versenyt? Valamiben kiemelkedően eredményes? Ha szegény az ember, attól még lehet okos és kaphatna ösztöndíjat.

Csak körül kellene nézni, hogy mennyi hiányszakma van... Pl.: a pék szakma.

Manapság sajnos mindenki azt akarja, hogy egy irodában ül, dirigál és milliókat keres. De kinek fog dirigálni, ha lassan nem lesz kinek? A vezetők sajnos nem fognak havat lapátolni, kamiont vezetni....

Persze tisztelet a kivételnek.

Szólj hozzá!

Címkék: munka egyetem állás hogyan diploma munkanélküli főiskola teremtsünk

A bejegyzés trackback címe:

https://bosszanto.blog.hu/api/trackback/id/tr102067767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása